Harminchárom járás tartozik majd az úgynevezett szabad vállalkozási zónához, ahol a különböző ösztönzők jóvoltából minden egyes új munkahely teremtésére több százezer forint támogatás hívható le – hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatóján, amelyet Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárral közösen tartott Vásárosnaményban 2013. január 23-án.

 

Orbán Viktor miniszterelnök közölte: a foglalkoztatás terén komoly szélsőségeket mutató Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében különösen fontos a gazdaság élénkítése, míg országos szinten a kedvezőtlen európai gazdasági környezet dacára is célkitűzés, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet hozzanak létre.

– Az a rendszer megszűnt, amikor a segélyezés különböző bugyrain keresztül több pénzt lehetett összeszedni, mint munkával – fogalmazott a miniszterelnök.

 

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte: a szabad vállalkozási zónához tartozó járások többsége Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

A szabad vállalkozási zónák lényege, hogy mindazokat a fejlesztési, beruházási, adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket, amelyek egy térség potenciális lehetőségeit jelentik, egy komplex program keretein belül lehessen kezelni. Így tehát a szabad vállalkozási zónákban elérhetővé tesznek minden beruházásösztönző kedvezményt; pályázati rendszeren keresztül munkahelyteremtő támogatások indulnak, ezenfelül a zónákon belül minden munkahely után 400 ezer forintnyi plusztámogatás hívható le. A január első napjától működő szociális hozzájárulási adókedvezmény lehetőségét szintén kiterjesztik a szabad vállalkozásokra, ami az első évben 340 ezer, a másodikban körülbelül 260 ezer, a harmadik évben pedig 174 ezer forintos kiadáscsökkentést jelent minden új foglalkoztatott esetében.  

 

 Képforrás: magyarhírlap.hu