Elindult a VMP

Ingyenes, hiteles, kényelmes – ezek a legfőbb jellemzői a munkaügyi szervezet új álláskeresési szolgáltatásának. A Virtuális Munkaerőpiac Portál fő célja, hogy a munkáltatók és a munkavállalók minél könnyebben, minél egyszerűbben egymásra találjanak. A portálon 36 ezer feltöltött önéletrajz, valamint  több mint 10 ezer állás érhető el.

 

 

A Virtuális Munkaerőpiac Portált bemutató sajtótájékoztatón Czomba Sándor államtitkár kifejtette, hogy a magyar munkaerőpiacnak mintegy harmadát fedi le a munkaügyi szervezet, vagyis minden harmadik magyar álláskereső rajtuk keresztül talál állást. Ez ugyan jó arány, de lehet rajta javítani, például az új internetes szolgáltatással.

 

 

A VMP működését Kovács Tibor, az NMH projektmenedzsere mutatta be a röviden.

 

Ismertette: az állást keresők TAJ-számuk, valamint egy, a munkaügyi szervezettől kapott azonosító segítségével 2-3 perc alatt regisztrálni tudnak a weboldalon, és többféle – egy egyszerűbb és egy komplexebb – önéletrajzot is készíthetnek.  

 

Kiemelte, hogy a foglalkoztatók már nemcsak nyomtatott formában, személyesen, hanem a Virtuális Munkaerőpiac Portálon ( http://vmp.munka.hu) is bejelenthetik üres állásaikat.  
 

A rendszer mindezeken túl rendelkezik a „Hányan látták az önéletrajzomat, állásajánlatomat” funkcióval is: álláskeresőként, illetve foglalkoztatóként belépve a saját önéletrajzok, illetve saját állásajánlatok kezelését lehetővé tevő képernyőn megjeleníti a VMP, hogy az adott önéletrajzot, illetve állásajánlatot hányan nézték meg. A VMP automatikus párosítást is kínál egyrészt a munkaadónak, hogy állásajánlataiknak megfelelő önéletrajzot találjanak, másrészt az álláskeresőnek, hogy feltöltött önéletrajzuknak megfelelő állásokat olvashassanak a VMP találati listáján.

Az új portál megbízhatósága garantált: a rendszerbe történő belépéshez regisztráció szükséges, amelyhez (az IR-azonosítón kívül) álláskeresők esetében a taj számot, a munkaadók esetében pedig az adószámot kell megadni. Ugyanakkor a foglalkoztatási osztályok szakemberei a feltöltött önéletrajzok és állásajánlatokat hitelességét is ellenőrzik.