Súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását elősegítő támogatás

  • Kezdőlap
  • Tudnivalók
  • Súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását elősegítő támogatás
NYOMTATÁS
BETŰMÉRET
A Kormány fokozott figyelmet fordít a munkaerőpiaci szempontból hátrányosabb helyzetben lévő csoportok foglalkoztatására, amelyet dinamikus és egyszerű támogatási rendszerrel ösztönöz.
A támogatás a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását segíti elő és annak hátrányos következményeinek enyhítését célozza. Az állami foglalkoztatási szerv a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását elősegítő támogatást folyamatosan nyújtja.
A támogatás szempontjából a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló olyan személy, aki:
a) legalább 24 hónapja regisztrált álláskereső; vagy
b) legalább 12 hónapja regisztrált álláskereső és
  •  15 és 24 év közötti életkorú; vagy
  • nem szerzett középfokú végzettséget vagy szakmai képesítést, vagy a nappali tagozatos tanulmányait legfeljebb két éve fejezte be, és még nem állt rendszeres, fizetett alkalmazásban; vagy
  • 50 éven felüli személy; vagy
  • egy vagy több eltartottal egyedül élő felnőtt; vagy
  • valamely tagállamban olyan ágazatban vagy szakmában dolgozik, amelyben a két nem megoszlásában mutatkozó különbség legalább 25%-kal meghaladja a tagállam valamennyi gazdasági ágazatára összességében jellemző átlagos különbséget, és aki az alulreprezentált nemhez tartozik; vagy
  • egy tagállam etnikai kisebbségéhez tartozik, és akinek szakmai, nyelvi képzésre vagy szakmai tapasztalatszerzésre van szüksége ahhoz, hogy javuljon a tartós foglalkoztatásra való esélye.
A súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésük esetén hat hónapig járó bérkiegészítést kaphatnak. Ha foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítenek, a minimálbér 30 százalékával megegyező összeghez, jelenleg havi bruttó 80.040 forinthoz juthatnak. Mindezek mellett a munkaadó is támogatásban részesül, amennyiben súlyosan hátrányos helyzetű személyt alkalmaz, mivel a jogviszony első négy hónapjára a munkavállaló bérének felét - havonta legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150%-ának megfelelő összegben - megtéríti az állami foglalkoztatási szerv.
Részletesebb felvilágosításért kérjük, tekintse át a támogatások igénybevételéhez készült hirdetményt, illetve forduljon a járási (fővárosi kerületi) hivatalok munkatársaihoz!

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Támogatás

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak