Tájékoztató Ukrajnából érkezők szolgáltatást kérőként történő regisztrációjáról

  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Tájékoztató Ukrajnából érkezők szolgáltatást kérőként történő regisztrációjáról
NYOMTATÁS
BETŰMÉRET
Tájékoztató

Az Európai Tanács az orosz ukrán konfliktus miatt Ukrajnából menekülni kényszerülő embereknek nyújtott átmeneti védelmet 2024. március 4. napjától 2025. március 4. napjáig meghosszabbítja.
The European Council extends from 4th March 2024 to 4th March 2025 the temporary protection of persons fleeing from Ukraine due to the conflict between Russia and Ukraine.
A 2024. március 1. napján hatályba lépő 30/2024. (II. 22.) Korm. rendelet szerint az Ukrajnából menekült menedékesként elismert részére a Korm. rendeletet hatályba lépését megelőzően kiállított személyazonosságot és tartózkodási jogot igazoló okmány érvényességi ideje 2024. március 4. napjáról 2025. március 4. napjára módosul.
Az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és 2022. február 24-én vagy azt követően Ukrajnából érkező magyar állampolgár tekintetében a 2024. március 4. napjáig benyújtott és megállapított rendszeres létfenntartási támogatásról (támogatás) szóló határozatban a támogatás vége dátuma 2024. március 4. napja szerepel. A március havi támogatást 2024. április 15. napjáig folyósítja az állami foglalkoztatási szerv. 
A bekövetkezett változások miatt a 2024. március 5. napja előtt
már támogatásban részesülő ügyfélnek
a támogatás megállapítását 2024. március 5. napjától újra kérelmezni kell
a járási (fővárosi kerületi) hivatal foglalkoztatási osztálynál.  
A tizenhatodik életévét betöltött menedékeskénti elismerést kérő, vagy a menedékes, vagy az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és 2022. február 24-én vagy azt követően Ukrajnából érkező magyar állampolgár (a továbbiakban: Ukrajnából érkező magyar állampolgár), mint foglalkoztatásba bevonható személy szolgáltatást kérőként regisztrálhat a járási (fővárosi kerületi) hivatal foglalkoztatási osztálynál (a továbbiakban: foglalkoztatási osztály).
Regisztrálni a foglalkoztatási osztálynál csak személyes megjelenés keretében lehet.
A korlátozottan cselekvőképes kiskorú (16. életévét betöltött) törvényes képviselője vagy gyámja hozzájárulásával regisztrálhat.
Regisztrálni a szálláshely, illetve a tartózkodás céljából kijelölt lakóhely szerint illetékes foglalkoztatási osztálynál lehet, amelynek elérhetőségről, nyitvatartási idejéről itt tájékozódhat.
Rendszeres létfenntartási támogatást (a továbbiakban: támogatás) kérelmező köteles regisztrálni. A támogatás részleteit a Kapcsolódó tartalmak alatt található Tájékoztató támogatásról dokumentumban olvashatja.
(A menedékesként elismert személyt megillető támogatásról bővebben a menekültügyi hatóság honlapján tájékozódhat.)
Az együttműködés keretében a foglalkoztatási osztály a szolgáltatást kérő részére megfelelő munkahelyet ajánl fel, amelyet a szolgáltatást kérő mérlegelhet és annak eredményéről tájékoztatja a foglalkoztatási osztályt. Támogatásban részesülő szolgáltatás kérő a foglalkoztatási osztály által felajánlott munkahelyet az első folyósított támogatás átvételét követő 45 napot követő naptól köteles elfogadni. Amennyiben nem fogadja el, akkor a támogatás folyósítását a foglalkoztatási osztály megszünteti.
Ha a menekültügyi hatóságtól támogatásban részesülő (2022. április 28. napjáig benyújtott kérelme szerint) menedékeskénti elismerését kérő*, valamint a menedékes a felajánlott munkahelyet nem fogadja el, a foglalkoztatási osztály tájékoztatja a menekültügyi hatóságot a felajánlott munkahely visszautasításának tényéről.
Nem köteles a foglalkoztatásba bevonható személy a számára felajánlott munkahelyet elfogadni, ha a foglalkoztatás felajánlásakor magyarországi munkáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, és azt a magyarországi munkáltató igazolja, harmadik életévét be nem töltött kiskorú ellátásáról köteles gondoskodni, vagy iskolai rendszerű nappali képzésben vesz részt tanulói jogviszonyban és a tizennyolcadik életévét nem töltötte be.

*(Jogszabályváltozás következtében 2022. április 29. napjától a menedékest illeti meg támogatás.)
Budapest, 2022. április
Módosítva: 2023. március 4., 2024. január

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak