Menedékes munkavállalók lakhatási támogatása

NYOMTATÁS
BETŰMÉRET
Tisztelt Munkaadó!
Figyelem! 2024. március 1. naptól életbe lépő szabályozás értelmében a munkaerőpiaci programból nem nyújtható támogatás 2025. március 4. napot meghaladó időtartamra (e dátum a 2024.március 1. előtti szabályozás szerint 2024. március 4. volt).

Az állami foglalkoztatási szervként eljáró vármegyei (fővárosi) kormányhivatal a veszélyhelyzet ideje alatt a szomszédos országban fennálló humanitárius katasztrófára tekintettel érkező személyek elhelyezésének támogatásáról és az azzal kapcsolatos egyéb intézkedésekről szóló 104/2022. (III. 12.) Korm. rendelet, valamint az e kormányrendelet alapján indított, "Menedékes munkavállalók lakhatási támogatása" elnevezésű munkaerőpiaci program keretében támogatást nyújt a munkaadó részére az általa foglalkoztatott, a program célcsoportjába tartozó munkavállaló elszállásolásának költségeihez.

A célcsoportba tartozó munkavállalók: menedékes munkavállalók, valamint az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és 2022. február 24-én vagy azt követően Ukrajnából érkező, magyar állampolgársággal bíró munkavállalók.  A támogatás a gazdasági társaság munkaadó kérelmére állapítható meg és havonta utólag kerül folyósításra.
A támogatás mértéke: a foglalkoztatót terhelő elszállásolási díj 100%-a, de ha a szálláshely a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2. mellékletében meghatározott preferált kistelepülésen található, legfeljebb havonta 120 000 forint, ha egyéb településen található, legfeljebb havonta 80 000 forint. 

A  támogatás iránti kérelmet a munkaadó által a célcsoportba tartozó munkavállaló foglalkoztatási (azaz munkavégzési) helye szerint illetékes kormányhivatalnál kell előterjeszteni. A támogatás a munkaszerződés megkötését követően, a kérelem benyújtását és az elszállásolási szerződés keltét követő időszakra állapítható meg, legfeljebb a munkavállaló jogviszonya fennállásának idejére, de arra is figyelemmel, hogy a munkaerőpiaci programból nem nyújtható támogatás 2025. március 4. napot meghaladó időtartamra.

A támogatás további részleteit és az igényléshez szükséges dokumentumokat az alábbiakban találhatja meg.
Az alábbiakban Számolótáblát is talál, amely az igényelhető támogatás - Hirdetménynek megfelelő - kiszámolását segíti, egy mintát is mutatva a kitöltési módra.

A támogatással kapcsolatban gyakran ismételt kérdéseket a kapcsolódó tartalmaknál olvashatja. 

Amennyiben kérdése merül fel, kérem forduljon a munkavállaló foglalkoztatási helye szerint illetékes kormányhivatalhoz, amelyhez segítséget ide kattintva talál.

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak

  Image Description

  a

  Hirdetmény menedékes 202403
  Bővebben
  Image Description

  a

  Kérelem menedékes 202403
  Bővebben
  Image Description

  a

  ELSZÁMOLÓ LAP MENEDÉKES 202403
  Bővebben
  Image Description

  a

  Szamolotabla_menedekes_202403
  Bővebben
  Image Description

  a

  GYIK_menedékes_202403
  Bővebben
  Image Description

  a

  Nyilatkozat összeférhetetlenségről_menedékes_20230801
  Bővebben
  Image Description

  a

  Menedekes_osszeferhetetlensegi_KH
  Bővebben
  Image Description

  a

  TAJEKOZTATO_a_koztulajdonban_allo_gazdasagi_tarsasagok_takarekosabb_mukodeserol_szolo_torvenyben_foglalt_kozzeteteli_kotelezettsegrol
  Bővebben
  Image Description

  a

  TAJEKOZTATO_atlathato_szervezetrol
  Bővebben
  Image Description

  a

  TAJEKOZTATO_kis_kozep_es_mikro_vallalkozasok_besorolasarol
  Bővebben
  Image Description

  a

  Adatvédelmi tájékoztató_2024
  Bővebben
  Image Description

  a

  HIRDETMÉNY MENEDÉKES 202309-20240229 ARCHÍV
  Bővebben