Álláskeresést ösztönző juttatás általános szabályai képzésben résztvevők részére

NYOMTATÁS
BETŰMÉRET

A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról szóló 100/2021. (II. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet)  hatályba lépésével megváltoztak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által képzésben résztvevők részére nyújtható támogatások szabályai.

A képzésben résztvevőket érintő fontosabb információk:

A kormányrendelet értelmében az állami foglalkoztatási szerv foglalkoztatást elősegítő támogatást (a továbbiakban: támogatás) - súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatásának támogatását és a csoportos létszámleépítés elkerülését vagy enyhítését célzó támogatást kivéve - csak munkaerőpiaci program keretében nyújthat. A támogatással kapcsolatos kérelemre induló hatósági ügyben - kérelmező választása szerint - az álláskereső lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes állami foglalkoztatási szerv jár el.

Munkaerőpiaci alkalmazkodás támogatásaként a munkaerőpiaci programban meghatározottak szerint az állami foglalkoztatási szerv legalább a kötelező legkisebb munkabér 70%-ának (de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150%-nak) megfelelő összegű havi támogatást nyújthat álláskeresést ösztönző juttatásként annak az álláskeresőnek vagy csoportos létszámleépítéssel érintett foglalkoztatottnak, aki a munkaerőpiacon történő elhelyezkedése érdekében jogszabályban meghatározott képzésen vesz részt. A támogatás iránti kérelem a munkaerőpiaci program Hirdetményében meghatározott információk (időpont, támogatási feltételek, támogatás mértéke)  alapján nyújtható be.

 Az álláskereső a támogatást követően - kivéve, ha ráépülő képzésben vesz részt - a képzés kétszeres időtartamának megfelelő ideig nem részesülhet munkaerőpiaci alkalmazkodás támogatásában.

E rendelet hatálybalépése előtt meghirdetett hazai vagy uniós támogatási program keretein belül indított munkaerőpiaci programok támogatásaira, valamint a meghirdetett támogatásokra a hatálybalépést megelőző szabályozást kell alkalmazni, így a még folyamatban lévő uniós programok keretein belül állapítható keresetpótló juttatás az uniós program keretében indított képzések résztvevői részére.

Jelenleg nincs aktuális program. 

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak