Változások a munkaerőpiaci képzésben a veszélyhelyzet idején

NYOMTATÁS
BETŰMÉRET

2020. március 27. napján hatályba lépett 70/2020. (III. 26.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) felfüggeszti a munkaerőpiaci képzéseket a veszélyhelyzet idejére.

A képzésben résztvevőket érintő fontosabb információk:

A kormányrendelet értelmében egységesen, minden folyamatban lévő munkaerőpiaci képzés is felfüggesztésre kerül a veszélyhelyzet időtartamára. Amennyiben a képzések 2020. március 27. előtt felfüggesztésre kerültek, vagy az ügyfél gyermekfelügyelet lát el, vagy önkéntes karantén miatt nem tudott megjelenni a képzésen, a távolmaradás március 27-ig igazolt hiányzásnak számít és a megengedett hiányzások számán felül vehetők igénybe.

A képzés résztvevői keresetpótló juttatásban részesülnek. A munkaerőpiaci képzés felfüggesztésének idejére a keresetpótló juttatás mértéke 2020. március 27-től a veszélyhelyzet idején havonta legfeljebb 96.600,- Ft lehet, és csak abban az esetben folyósítható, amennyiben a képzési szerződés alapján is megilletné még az ügyfelet.

Amennyiben az ügyfél elhelyezkedik a felfüggesztés ideje alatt, de be szeretné fejezni a képzést, azt megteheti, azonban ebben az esetben keresetpótló juttatást a képzés hátralévő idejére nem folyósítják tovább részére.

A képzésben résztvevő ügyfél a felfüggesztés ideje alatt dolgozhat egyszerűsített foglalkoztatás keretében, ezt nem kell bejelentenie a járási hivatal felé és a keresetpótló juttatás összegét sem befolyásolja.

A felfüggesztett képzésekkel összefüggő hatósági szerződések, együttműködési megállapodások, képzési és felnőttképzési szerződések, valamint a kormányhivatalok által közzétett képzési irányok és jegyzékek a veszélyhelyzet időtartamával meghosszabbodnak. A képzéshez kapcsolódó 2020. márciusi havi helyi/helyközi utazásra vonatkozó bérlet még elszámolható a felfüggesztés ideje alatt az ügyfelek számára.

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak