Gyakran ismételt kérdések

A kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) szektor magasan képzett munkavállalóinak bértámogatása - GYIK

NYOMTATÁS
BETŰMÉRET

Ki a támogatás alanya?

A támogatás kiterjed mindazon nem költségvetési szerv munkáltatókra, ahol kutatást, kísérleti fejlesztést végeznek, így a TEÁOR 72 (Tudományos kutatás, fejlesztés) tevékenységi körbe sorolt foglalkoztatók is a program célcsoportjába tartoznak. A TEÁOR 72 magában foglalja a társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztést, valamint a természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztést (biotechnológiai kutatás, fejlesztés; valamint az egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés: műszaki tudományok és technológia, az orvostudományok a mezőgazdasági tudományok területein, az interdiszciplináris kutatás és fejlesztés területén).

A vállalkozás akkor jogosult támogatásra, ha a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 3. § 15. pontja szerinti kutató-fejlesztőt foglalkoztat. Kutató-fejlesztő az a természetes személy, aki új ismeret, szellemi alkotás, termék, szolgáltatás, eljárás, módszer, rendszer létrehozásával, fejlesztésével vagy ezt célzó projektek megvalósításának irányításával foglalkozik.

Nem kötelező tehát a TEÁOR 72, a lényeg, hogy a munkáltató kutató-fejlesztőt foglalkoztasson. Ezt a munkaszerződésből és a munkaköri leírásból lehet megállapítani, amit csatolni kell a kérelemhez.


Hiánypótlásra van lehetőség?

Van lehetőség hiánypótlásra. A 103/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet 5. § (7) bekezdésében foglaltak alapján az Flt. szabályait e rendelettel összhangban kell alkalmazni. Az Flt. pedig hivatkozik az Ákr-re, tehát hiánypótlásra van lehetőség.


Mely munkavállalókat kell munkahelyteremtő támogatással érintettnek tekinteni?

A 6/1996. évi (VII.16.) MüM rendelet szerinti munkahelyteremtő támogatással érintettekre vonatkozik, tehát amely személyek után jelenleg is kapja a cég a támogatást, vagy akikkel összefüggésben a foglalkoztatási kötelezettsége még fennáll. Ha a kérelem benyújtásakor a kérelemben foglalt munkavállaló tekintetében nem részesül munkahelyteremtő vagy munkahelymegőrzés támogatásban, akkor részesülhet KFI támogatásban.


Csak teljes munkaidős, vagy részmunkaidős foglalkoztatás esetén is kérhető a támogatás?

A Korm.rendeletben nem került meghatározásra, hogy a támogatás teljes munkaidős, azaz napi 8 órás munkavégzésre vetítendő. Részmunkaidős kutatók munkabére esetében sem szükséges az arányosítás, amennyiben a 6 órás munkabére megfelel a felső korlát összegének, úgy megkaphatja a maximális támogatási összeget a munkavállaló után.

Fontos kitétel ugyanakkor, hogy a munkáltató a munkavállaló veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti munkabérét nem csökkentheti a támogatás és továbbfoglalkoztatás időtartama alatt.

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Gazdaságvédelmi Akcióterv

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak