Álláskeresési járadék

NYOMTATÁS
BETŰMÉRET

Az álláskereső a munkaviszonyban töltött időtartam, az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban töltött időtartam, az egyéni, illetőleg társas vállalkozó a vállalkozói tevékenysége alatti, megbízási jogviszonyban álló, mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettségével szerezhet jogosultságot az álláskeresési járadékra.

Álláskeresési járadékra jogosult, aki a kérelmét megelőző 3 évben legalább 360 nap jogszerző idővel rendelkezik, munkát akar vállalni, a kérelem napján számára felajánlható munkahely nincs a nyilvántartásban.

 

Hol és hogyan igényelhető az álláskeresési járadék?

Személyesen a foglalkoztatási osztályt felkeresve: Az álláskeresési járadékot a lakóhelye, vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán személyesen, nyilvántartásba vétellel egyidőben is kérheti, az alábbi dokumentumok leadásával:

  • a munkáltató által kiállított ?Igazolólap az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához?, munkáltatói igazolás (egyszerűsített foglalkoztatás esetén),
  • TB kiskönyv"/OEP igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról (a munkáltató adja ki)
  • munkáltató által kiállított Igazolás a bírósági végzéssel megállapított tartási kötelezettségről
  • jövedelemadó adatlap a munkaviszony megszüntetésekor, amelyet a munkáltató állít ki
  • vállalkozók esetében NAV által kiállított igazolás, amit az ÁJ megállapításához kell kérni a jövedelem adatokról (járadékalap mértékéről), vagy ha KATA-s volt, akkor a KATA fajtájáról (alacsonyabb, magasabb összegű tételes adó megfizetéséről)
  • külföldről hazaérkező munkavállaló esetében, U1 munkaviszony igazolás az utolsó munkavégzés tagállamából
  • bankszámlaszám, amennyiben rendelkezik vele és a folyósítást arra kéri.

 

Elektronikus úton időpontot kérhet az álláskeresési ellátásának személyes ügyintézésének indításához. Amennyiben az NFSZ portálon a https://eugyintezes.munka.hu felületéről indította a nyilvántartásba vételi kérelmét, automatikusan az álláskeresési ellátás kérelme is elindul. Ezt követően az e-mailben kapott időpontban személyesen is meg kell jelenni az illetékes foglalkoztatási osztályon.

 

Ellátás igénylése ügyfélkapun keresztül az e-Papír szolgáltatás igénybevételével, amennyiben ügyfélkapuval rendelkezik: A álláskeresési járadék kérelem nyomtatványt letöltve, a https://e-papir.gov.hu szolgáltatáson keresztül ( AVDH hitelesítéssel aláírva) csatoltan küldheti meg az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályára, továbbá a munkáltató által kiállított dokumentumok is csatolhatók. Az e-papír kitöltésekor ?Címzettnél? a lakó, vagy tartózkodási helye szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályát kell kiválasztania, ez után az ?Ügytípus?, és a ?Témacsoport? neve automatikusan kitöltésre kerül. Az illetékes foglalkoztatási osztály kiválasztásához nyújt segítséget a következő link: https://nfsz.munka.hu/tart/kapcsolat/osztaly

 

Az álláskeresési járadék folyósítási ideje és összege

  • Az álláskeresési járadék folyósítási idejének számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadékfolyósítási időnek felel meg. A járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap.
  • Az álláskeresési járadék napi összege a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló jogszabály alapján a járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg, ami a 2024. évben 8 893 forint.
  • A folyósítás kezdő napja az álláskeresőknek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezés napja, vagy az e-papír beérkezésének napja, https://eugyintezes.munka.hu felületen indított kérelem napja.
  • A járadék összegéről a honlapunkon található álláskeresési járadék kalkulátor segítségével tájékozódhat. https://nfsz.munka.hu/tart/jaradek_kalkulator
  • Az álláskeresési járadék folyósítása postai úton, vagy bankszámlára történik havonta, a megállapító határozat véglegessé válását követően.

 

Egy összegben kérhető az álláskeresési járadék, ha az ellátás letelte előtt Ön elhelyezkedik.

Az álláskeresőnek lehetősége van az álláskeresési járadék folyósítása időtartamának hátralevő idejére eső összeg egy összegben történő kifizetését kérni abban az esetben, ha az álláskeresési járadékban részesülő álláskereső a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú teljes, vagy legalább napi négy óra munkaidejű részmunkaidős munkaviszonyt létesít.

Az egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralévő időtartamra járó ellátás összegének 80 százaléka.

Az egyösszegű ellátás két esetben igényelhető:

1. Az álláskeresési járadék folyósítási idejének eredeti lejártát követő 30 napon belül. A kifizetés további feltétele, hogy a kérelmező folyamatosan munkaviszonyban álljon, melyet a munkáltatónak le kell igazolni. (pl. az ellátás 2023.02.01-2023.04.15. napig került megállapításra, a munkaviszony létesítés napja 2023.02.25., az egyösszegű ellátás iránti kérelem benyújtási határideje 2023.04.16.-át követő 30 napon belül.)

2. Amennyiben az álláskereső nem a lakó- vagy tartózkodási helyén létesít munkaviszonyt, akkor a kérelmet a munkaviszony létesítés bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

A támogatás nem igényelhető, ha a munkaviszony ugyanazzal a munkáltatóval jön létre, amellyel az álláskeresési járadék megállapítását megelőzően utoljára munkaviszonyban állt az álláskereső.

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak