Nyugdíj előtti álláskeresési segély

NYOMTATÁS
BETŰMÉRET

A nyugdíj előtti álláskeresési segély (NYES) azoknak a nyugdíjhoz közel álló álláskeresőknek nyújt segítséget az életvitelükhöz, akik tartósan nem tudnak munkaviszonyt létesíteni A segélyt az álláskeresési járadék kimerítését követően, a nyugdíjkorhatárt megelőző 5 éven belül lehet igényelni.

 

A nyugdíj előtti álláskeresési segély (NYES) jogosultsági feltételei:

Az az álláskereső jogosult rá, aki:

  • álláskeresési járadék folyósításának időtartamát kimerítette, vagy a folyósítási időtartam kimerítését megelőzően az álláskeresési járadék folyósítása kereső tevékenység miatt megszűnt és
  • a kérelem benyújtásának időpontjában a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt éve hiányzik és
  • a kérelem benyújtását megelőző három éven belül összesen legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesült és
  • a kérelem benyújtásának időpontjában álláskeresési járadékra ismételten nem szerez jogosultságot,
  • rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel (min. 15 év) és
  • korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban nem részesül.

A nyugdíj előtti álláskeresési segély (NYES) igénylése:

Kérelme személyesen benyújtható az illetékes foglalkoztatási osztályon. A kérelem nyomtatványa megtalálható a https://nfsz.munka.hu/tart/allaskeresok felületén, valamint itt elérhető a NYES részletes tájékoztatója is.

A felületről letöltött és saját adataival kitöltött kérelme elektronikus úton az e-papír szolgáltatáson keresztül benyújtható.

A nyugdíj előtti álláskeresési segély (NYES) összege, folyósítása:

  • A NYES az álláskereső öregségi nyugdíjra való jogosultsága, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátására való jogosultsága megszerzéséig terjedő időtartamra folyósítható.
  • Összege a kérelem benyújtásakor hatályos minimálbér 40%-a 2024.01.01. napjától 3.557,- Ft/nap.
  • A megállapított NYES összege minimálbér emelésekor automatikusan nem növekszik, az érintett személy részere a korábban megállapított összeggel kerül folyósításra. Annak összege a jogosultsági feltételek vizsgálatát követően, a feltételek megléte esetén új eljárás keretében módosítható. A feltételek vizsgálatát minimálbér emelkedését követően kérheti ügyintézőjénél.
  • A nyugdíj előtti álláskeresési segély folyósítása postai úton, vagy bankszámlára történik havonta, a megállapító határozat véglegessé válását követően.

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak