Az elektronikus ügyintézésről - gazdálkodó szervezetek részére

NYOMTATÁS
BETŰMÉRET

A digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló 2023. évi CIII. törvény értelmében a gazdálkodó szervezeteknek

  • elektronikus úton kell kapcsolatot tartaniuk az egyes állami szervekkel,
  • valamint biztosítaniuk kell az ehhez szükséges hivatalos elérhetőségen történő dokumentumküldést és -fogadást.

Ennek megvalósítására biztosítja az állam a gazdálkodó szervezetek számára a cégkapu-szolgáltatást, s teszi kötelezővé, hogy hivatalos elektronikus elérhetőségüket a cégkapu-regisztrációval bejelentsék a Rendelkezési Nyilvántartásba.

Gazdálkodó szervezetnek minősül az egyéni vállalkozó is, azonban az egyéni vállalkozónak nem kell cégkaput nyitni, hanem ügyfélkaput használhat az ügyintézésre.

Az elektronikus ügyintézési szolgáltatások igénybevételéhez ügyfélkapu regisztráció szükséges, mellyel kapcsolatosan részletes tájékoztatást a https://ugyfelkapu.gov.hu oldalon kaphat.

Elektronikus ügyintézési kötelezettségét, dokumentumok hitelesítését, küldését egyszerűen teljesítheti az e-Papír szolgáltatás igénybevételével

Gazdálkodó szervezet esetén a "Cégkapuból küldve szeretnék e-papírt benyújtani" jelölőnégyzetbe pipát kell tenni. Az e-Papír szolgáltatási felületen a kérelmet, az egyéb beadványokat fel kell tölteni, és cégkapun keresztül kell elküldeni a hivatal részére.

 

Az epapir.gov.hu felületre belépést követően, a lenyíló menüből az alábbiak kiválasztásával tudja azonosítani az ügytípust:

Témacsoport:  Kormányhivatali ügyek

Ügytípus:        Foglalkoztatási támogatások, közfoglalkoztatás, egyéb állami foglalkoztatási feladatok

Címzett:          a legördülő menüben kiválaszthatja az illetékes járási osztályt vagy főosztályt

Levél tárgya:  a vonatkozó támogatás megnevezését, illetve a küldemény tartalmára utaló szöveget kell beírni

 

 Az ügyfél által benyújtott dokumentumok minden esetben időbélyegzővel ellátva kerülnek hitelesítésre, s a kérelemhez csatolt dokumentumokat minden esetben az Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatással kell hitelesíteni beküldés előtt. Erre az e-Papír szolgáltatás felületen, a "Hitelesítés" nyomógomb használatával van lehetőség.

 Minden elektronikus ügyintézést biztosító szerv minden joghatást kiváltó értesítését az adott gazdálkodó szervezet által a rendelkezési nyilvántartásban megadott hivatalos elektronikus elérhetőségre küldi meg.

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak