Gazdaságvédelmi Akcióterv: 2020. április 16-tól elérhető a Munkahelyvédelmi bértámogatás csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása

  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Gazdaságvédelmi Akcióterv: 2020. április 16-tól elérhető a Munkahelyvédelmi bértámogatás csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása
NYOMTATÁS
BETŰMÉRET

Tájékoztatjuk, hogy a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként indított Munkahelyvédelmi bértámogatási programra a jelentkezés augusztus 31-én lezárult. A dokumentáció továbbra is megtalálható a kapcsolódó tartalmaknál.

Tisztelt Munkáltató!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LXIII. törvény a veszélyhelyzet végével (június 18. napja) hatályon kívül helyezte a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló 105/2020. (IV. 10.) Kormányrendeletet azzal, hogy annak rendelkezéseit 2020. december 31. napjáig továbbra is alkalmazni kell. Ez azt jelenti, hogy a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatás megvalósítására e határidőig van lehetőség. Kérjük, hogy a törvény csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatást érintő részleteiről ide kattintva tájékozódjon.

A munkavállaló a munkáltatóval az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi, megyei kormányhivatalhoz (továbbiakban: kormányhivatal) együttesen benyújtott kérelem alapján kaphat támogatást, ha a járvány miatt nehézségekkel küzdő vállalkozások leépítésének megelőzése, a munkahelyek védelme érdekében csökkentett munkaidőt alkalmaznak. A programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, és a munkavállaló munkaidejére és egyéni fejlesztési idejére bért fizet, a munkavállaló vállalja, hogy munkát végez és az egyéni fejlesztési időben munkaadó rendelkezésére áll, az állam pedig meghatározott mértékben kompenzálja a munkavállalónak a jövedelem kiesést. A támogatás a munkavállalónak közvetlenül nyújtott, köztehermentes állami támogatás. A támogatás a kérelem benyújtását követő időszakra állapítható meg. A kérelem benyújtásának dátumánál nem lehet korábbi a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásának a kérelemben igényelt kezdő napja (azaz a kérelmezett támogatás nyújtásának első napja). 

A támogatási kérelmek benyújtására 2020. április 16. napja és 2020. augusztus 31. napja között van lehetőség.

A támogatás szabályait a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló 105/2020. (IV. 10.) Kormányrendelet tartalmazza, melynek egyes rendelkezéseit a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 66. §-ában foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Az eltérések jegyzéke ide kattintva olvasható.

A támogatás további részleteit a lenti tájékoztatóban olvashatja, illetve részletesebb felvilágosításért kérjük, forduljon a kormányhivatal munkatársaihoz!

Amennyiben az oldalon elérhető információkon túl a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatást szabályozó 105/2020. (IV. 10.) Kormányrendelet értelmezését érintő kérdés merülne fel, azt a munkahelyvedelem@itm.gov.hu e-mail címen lehet jelezni az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak

A már benyújtott kérelmek elbírálásával, illetve már elbírált kérelmek esetén a további teendőkkel kapcsolatos kérdésekkel kérjük, keresse az illetékes megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának munkatársait.

Javasoljuk, hogy azon munkáltatók, akik 25 főnél több munkavállaló vonatkozásában terveznek támogatási kérelmet benyújtani, vegyék fel a kapcsolatot az illetékes megyei kapcsolattartóval a gördülékenyebb ügyintézés érdekében. A megyei kapcsolattartók elérhetőségét itt találja.

A Kormányhivatalok e-mail címe a TÁJÉKOZTATÓ A CSÖKKENTETT MUNKAIDŐS FOGLALKOZTATÁSHOZ című dokumentumban jelzettek szerint az ügyintézési folyamat segítéséhez ide kattintva érhető el. 

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Gazdaságvédelmi Akcióterv

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak

    Image Description

    a

    TÁJÉKOZTATÓ A CSÖKKENTETT MUNKAIDŐS FOGLALKOZTATÁSHOZ_HATÁLYOS 2020.08.11-TŐL
    Bővebben
    Image Description

    a

    4.TÁJÉKOZTATÓ_2020.06.18-tól
    Bővebben
    Image Description

    a

    3. TÁJÉKOZTATÓ_2020.05.15-től
    Bővebben
    Image Description

    a

    2. TÁJÉKOZTATÓ_2020.04.20-tól
    Bővebben
    Image Description

    a

    1. TÁJÉKOZTATÓ_2020.04.15-től
    Bővebben
    Image Description

    a

    HIRDETMÉNY A GAZDASÁGVÉDELMI AKCIÓTERV KERETÉBEN A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN TÖRTÉNŐ CSÖKKENTETT MUNKAIDŐS FOGLALKOZTATÁS TÁMOGATÁS FELTÉTELEIRŐL_HATÁLYOS 2020.06.18-TÓL
    Bővebben
    Image Description

    a

    1. HIRDETMÉNY_2020.04.29-től
    Bővebben
    Image Description

    a

    SZÁMOLÁSI TÁBLA
    Bővebben
    Image Description

    a

    BEVONÁSKORI NYILATKOZAT A MUNKAERŐPIACI PROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTELHEZ (munkavállaló tölti ki)
    Bővebben
    Image Description

    a

    NYILATKOZAT AZ ÁHT. 48/B. § (1) BEKEZDÉSE SZERINT AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG FENNÁLLÁSÁRÓL (munkavállaló tölti ki)
    Bővebben
    Image Description

    a

    TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSRŐL A NEMZETI FOGLALKOZTATÁSI SZOLGÁLAT ÜGYFELEI RÉSZÉRE (A MUNKAADÓ SZÁMÁRA RELEVÁNS)
    Bővebben
    Image Description

    a

    Döntéselőkészítők döntéshozók kormányhivatalonként_munkahelyvédelmi bértámogatáshoz
    Bővebben