Gazdaságvédelmi Akcióterv: 2020. április 16-tól elérhető a Munkahelyvédelmi bértámogatás csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása

 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Gazdaságvédelmi Akcióterv: 2020. április 16-tól elérhető a Munkahelyvédelmi bértámogatás csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása
BETŰMÉRET

Tisztelt Munkáltató!

A Kormány 141/2020. (IV. 21.) Korm. rendelete értelmében a csökkentett munkaidős foglalkoztatás kérelme megváltozott, azt lejjebb, a kapcsolódó tartalmaknál találja. Kérem, kísérje figyelemmel honlapunkat! 

A veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet alapján a munkavállaló a munkáltatóval az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi, megyei kormányhivatalhoz (továbbiakban: kormányhivatal) együttesen benyújtott kérelem alapján kaphat támogatást, ha a járvány miatt nehézségekkel küzdő vállalkozások leépítésének megelőzése, a munkahelyek védelme érdekében csökkentett munkaidőt alkalmaznak. A programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, és a munkavállaló munkaidejére és egyéni fejlesztési idejére bért fizet, a munkavállaló vállalja, hogy munkát végez és az egyéni fejlesztési időben munkaadó rendelkezésére áll, az állam pedig meghatározott mértékben kompenzálja a munkavállalónak a jövedelem kiesést. A támogatás a munkavállalónak közvetlenül nyújtott, köztehermentes állami támogatás. A támogatás a kérelem benyújtását követő időszakra állapítható meg. A kérelem benyújtásának dátumánál nem lehet korábbi a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásának a kérelemben igényelt kezdő napja (azaz a kérelmezett támogatás nyújtásának első napja). 

A támogatás 2020. április 16-tól elérhető.

A támogatás további részleteit a lenti tájékoztatóban olvashatja, illetve részletesebb felvilágosításért kérjük, forduljon a kormányhivatal munkatársaihoz!

A csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatás új szabályai megjelentek a Magyar Közlöny 82. számában és 2020. április 29. napjától hatályba léptek. Az új szabályoknak megfelelő formanyomtatványok már elérhetők honlapunkon. 

Amennyiben az oldalon elérhető információkon túl a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatást szabályozó 105/2020. (IV. 10.) Kormányrendelet értelmezését érintő kérdés merülne fel, azt a munkahelyvedelem@itm.gov.hu e-mail címen lehet jelezni az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak. A már benyújtott kérelmek elbírálásával, illetve már elbírált kérelmek esetén a további teendőkkel kapcsolatos kérdésekkel kérjük, keresse az illetékes megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának munkatársait.

Javasoljuk, hogy azon munkáltatók, akik 25 főnél több munkavállaló vonatkozásában terveznek támogatási kérelmet benyújtani, vegyék fel a kapcsolatot az illetékes megyei kapcsolattartóval a gördülékenyebb ügyintézés érdekében. A megyei kapcsolattartók elérhetőségét itt találja.

Kormányhivatalok e-mail címe a TÁJÉKOZTATÓ A CSÖKKENTETT MUNKAIDŐS FOGLALKOZTATÁSHOZ című dokumentumban megjelöltekhez ide kattinva érhető el. 

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Gazdaságvédelmi Akcióterv

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak

  Image Description

  a

  SZÁMOLÁSI TÁBLA
  Bővebben
  Image Description

  a

  Kapcsolattartók elérhetősége
  Bővebben
  Image Description

  a

  TÁJÉKOZTATÓ A CSÖKKENTETT MUNKAIDŐS FOGLALKOZTATÁSHOZ
  Bővebben
  Image Description

  a

  Döntéselőkészítők döntéshozók kormányhivatalonként_0518
  Bővebben
  Image Description

  a

  Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához
  Bővebben
  Image Description

  a

  BEVONÁSKORI NYILATKOZAT A MUNKAERŐPIACI PROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTELHEZ (munkavállaló tölti ki)
  Bővebben
  Image Description

  a

  NYILATKOZAT AZ ÁHT. 48/B. § (1) BEKEZDÉSE SZERINT AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG FENNÁLLÁSÁRÓL (munkavállaló tölti ki)
  Bővebben
  Image Description

  a

  TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSRŐL A NEMZETI FOGLALKOZTATÁSI SZOLGÁLAT ÜGYFELEI RÉSZÉRE (A MUNKAADÓ SZÁMÁRA RELEVÁNS)
  Gazdaságvédelmi Akcióterv: 2020. április 16-tól elérhető a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása
  Bővebben
  Image Description

  a

  HIRDETMÉNY A GAZDASÁGVÉDELMI AKCIÓTERV KERETÉBEN A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN TÖRTÉNŐ CSÖKKENTETT MUNKAIDŐS FOGLALKOZTATÁS TÁMOGATÁS FELTÉTELEIRŐL
  Bővebben

Hírlevél

Értesüljön elsőként híreinkről, szolgáltatásainkról, foglalkoztatási programjainkról, induló képzéseinkről!