Tájékoztató leendő ügyfeleink és álláskeresők részére

NYOMTATÁS
BETŰMÉRET

A vármegyei kormányhivatalok szervezetében működő foglalkoztatási szolgálat Magyarország legnagyobb hálózattal rendelkező állásközvetítő szervezetrendszere, amelyhez  vármegyei szinten a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya, járási szinten a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai tartoznak.

 Küldetésünk, hogy ingyenes állásközvetítéssel, szolgáltatásokkal és munkaerőpiaci programok működtetésével támogassuk a foglalkoztatás bővítését, illetve aktívan segítsük az álláskeresőket a megfelelő munkahely megtalálásában, valamint az ellátások és foglalkoztatási támogatások megállapításában.

 Az álláskeresők személyes vagy elektronikus kapcsolattartás útján, a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán vehetik igénybe szolgáltatásainkat, támogatásainkat.


Még nem dolgozott, vagy munkaviszonya megszűnt? Regisztráltassa magát álláskeresőként a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán! Segítünk az álláskeresésben, hogy mielőbb az igényeinek megfelelő munkahelyen dolgozhasson.

Álláskereső az, aki

  • a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik (alap esetben: betöltötte a 16. életévét), és
  • munkát akar és tud vállalni, és
  • oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, és öregségi nyugdíjra nem jogosult, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban nem részesül, és
  • az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével munkaviszonyban nem áll és egyéb keresőtevékenységet sem folytat, és
  • elhelyezkedése érdekében az állami foglalkoztatási szervvel együttműködik.

 

A nyilvántartásba vétel lehetőségei:

Személyesen intézheti, a nyilvántartásba vételhez az alábbi érvényes és eredeti iratokat szükséges magával vinnie a területileg illetékes foglalkoztatási osztályra, ügyfélfogadási időben:

  • személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adóigazolvány
  • iskolai, illetve szakképzettséget igazoló okirat(ok).

 

Elektronikus úton időpontot kérhet a nyilvántartásba vételhez a https://eugyintezes.munka.hu portálon. A szolgáltatás használatához az alábbi regisztrációs folyamat szükséges:

  • A felületre belépve a tájékoztató elolvasása után a "Tudomásul veszem" gombbal tud továbblépni,
  • a következő képernyőn TAJ számmal, születési dátummal és az édesanya leánykori vezetéknevének megadásával be kell lépni,
  • e-mail cím megadása és megerősítése szükséges,
  • az e-mail címre érkezik egy 8 jegyű kód, ezzel kell ismét belépni, és továbblépés után
  • az "Előzetes nyilvántartásba vételi / ellátás megállapítása iránti kérelem" panelra kell kattintani, majd ezt a következő képernyőn újra megerősíteni.
  • Válasz e-mail érkezik, melyben minden további tudnivalót meg fog kapni, a megadott időpontban jelentkeznie kell a foglalkoztatási osztályon.

 

Nyilvántartásba vételét ügyfélkapun keresztül, az e-Papír szolgáltatás igénybevételével is indíthatja: A nyilvántartási kérelem nyomtatványt letöltve, a kitöltését követően a https://e-papir.gov.hu szolgáltatáson keresztül ( AVDH hitelesítéssel aláírva) csatoltan küldheti meg az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályára. A kérelem nyomtatvány elérhetősége: https://nfsz.munka.hu/cikk/76/Tajekoztato_az_allaskeresokent_torteno_nyilvantartasba_vetelrol

Fontos tudnia, hogy álláskeresőknek együttműködési kötelezettsége keletkezik!

  • A nyilvántartásba vevő járási hivatalban személyesen vagy elektronikus úton, az előírt időpontban, de legalább háromhavonta kell jelentkezni,
  • az álláskeresését és elhelyezkedését befolyásoló körülményeiben bekövetkezett változást annak bekövetkeztétől számított tizenöt napon belül be kell jelenteni,
  • önállóan is szükséges munkahelyet keresni, melyhez a foglalkoztatási osztály segítséget nyújt,
  • az állami foglalkoztatási szerv által felajánlott foglalkoztatást elősegítő szolgáltatást és a felajánlott megfelelő álláshelyre szóló állásajánlatot el kell fogadni,
  • a felajánlott megfelelő munkahelyhez jutást elősegítő munkaerőpiaci programban részt kell venni.

 

A járási hivatal foglalkoztatási osztályán tett nyilatkozatában vállalhatja a személyes együttműködés helyett az elektronikus kapcsolattartás keretében történő együttműködést. A https://eugyintezes.munka.hu oldalon teljesítheti jelentkezési kötelezettségét, vagy az adataiban bekövetkezett változásokat is ezen a felületen közölheti, illetve munkaviszony létesítést is jelezheti, amennyiben már rendelkezik az azonosításhoz szükséges 8 számjegyű kóddal.

 

Egyéni Cselekvési Tervben rögzíthetők azok a szolgáltatások, támogatások, melyek segíthetik az Ön elhelyezkedését.

  • A nyilvántartásba vételt követően lehetősége nyílik rá, hogy értesüljön a térség üres állásairól, kérheti humán szakembereink segítségét az új állás megtalálásához, önéletrajzíráshoz, állásinterjúra történő felkészítéshez.
  • Álláskeresőként foglalkoztatást elősegítő támogatásokat igényelhet, valamint a munkáltatók is igényelhetnek támogatást nyilvántartott álláskeresők alkalmazása esetén.
  • Egyéni Cselekvési Terv (ECST) keretében közösen határozzuk meg Önnel az elhelyezkedéshez szükséges lépéseket.

Az ECST tartalmazza az igényeinek megfelelő szolgáltatásokat és támogatási lehetőségeket, amelyek segíthetik a mielőbbi elhelyezkedést. Ezen dokumentumban jelezheti a képzési igényét és vállalkozási terveit is.

A foglalkoztatási szerv jelenleg kétféle ellátást nyújt: álláskeresési járadékot és nyugdíj előtti álláskeresési segélyt.

A megelőző 3 évben legalább 360 nap jogszerző idővel rendelkező, munkát vállalni akaró, de felajánlható munkahellyel nem segíthető álláskeresők részére.

Azoknak a nyugdíjhoz közel álló álláskeresőknek nyújt segítséget az életvitelükhöz, akik tartósan nem tudnak munkaviszonyt létesíteni.


Amennyiben Ön ellátást kap, és mellette kereső tevékenységet folytat, azt minden esetben be kell jelenteni a foglalkoztatási osztálynak, kivéve az alkalmi foglalkoztatásra irányuló, egyszerűsített jogviszonyt. Amennyiben a keresőtevékenység folytatása nem kerül bejelentésre és az álláskeresési ellátás továbbra is folyósításra kerül, abban az esetben a jogtalanul kifizetett ellátás az elévülési időn, 5 éven belül visszakövetelésre kerül.

Az álláskeresési járadék

  • folyósítása szüneteltethető a rövid időtartamú, legfeljebb 120 napig tartó keresőtevékenység időtartama alatt, beleértve közfoglalkoztatási jogviszonyt is,
  • megszüntetésre kerül, amennyiben a fentiekben említetteken kívüli keresőtevékenység létesítésére kerül sor.
  • keresőtevékenység bejelentésének elmaradáskor, újabb ellátás iránti kérelem esetében a járadék megállapítható, de csak 90 nap elteltével folyósítható.

 A nyugdíj előtti álláskeresési segély

  • folyósítása szüneteltethető a keresőtevékenység időtartamára korlátlanul,
  • amennyiben a bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget és a munkavégzés rövidebb mint 90 nap, a folyósítás büntetésként akkor is 90 napra szünetel a be nem jelentett munkaviszony kezdetétől!

Szolgáltatásaink ingyenesen igénybe vehetők a járási hivatalok foglakoztatási osztályain és a Foglalkoztatási Főosztályon található Foglalkozási Információs Tanácsadóban (FIT-ben).

A salgótarjáni Foglalkozási Információs Tanácsadóban szeretettel várjuk azokat, akik segítséget szeretnének kapni azálláskeresésben, pályaválasztásban vagy munkahelyváltásban.
A tanácsadók segítenek eligazodni a munkaerőpiaci lehetőségek között, valamint segítséget nyújtanak önéletrajz és motivációs levél megírásában, felkészülni egy állásinterjúra, illetve tájékoztatást adnak az aktuális támogatásokról és pályázati lehetőségekről.

 

Humánszolgáltatások

  • Álláskeresési tanácsadás: Célja személyre szabott segítségnyújtás az álláskeresés hatékonnyá tétele érdekében, melynek során az álláskereső konkrét tanácsokat kap önéletrajzának, kísérőlevelének, motivációs levelének megszerkesztéséhez, álláshirdetésekre történő jelentkezéséhez, a telefonálás technikájának elsajátításához, a meg nem hirdetett álláslehetőségek felkutatásához, állásinterjúkra való felkészüléséhez.
  • Munkatanácsadás: Célja az elhelyezkedést akadályozó körülmények tisztázása, a hatékony és eredményes álláskeresést elősegítő terv kidolgozása.
  • Pályatanácsadás: Célja a pályaválasztás vagy pályamódosítás elősegítése, érdeklődésnek, képességeknek, személyiségnek megfelelő pályaterv kialakítása, életpálya megtervezése.
  • EURES: Európai Uniós munkavállalási tanácsadás.

A tanácsadások egyéni és csoportos formában is igénybe vehetők.

              

Munkaerőpiaci információnyújtás, foglalkoztatási támogatások

  • munkáltatók által benyújtott munkaerőigényekről, hirdethető állásokról,
  • bértámogatásokról,
  • vállalkozóvá válást elősegítő támogatásról,
  • lakhatási, utazási támogatásokról (mobilitási támogatások),
  • átképzési lehetőségekről.
  • A hirdethető állásajánlatok elérhetők osztályaink hirdetési felületein, valamint a következő linken:

Hirdethető állások Nógrád vármegyében

  • A Virtuális Munkaerőpiaci Portál (VMP) lehetőséget nyújt regisztrációt követően a szervezetünkhöz benyújtott pozíciókra való jelentkezésre, valamint ezen felületen rögzítheti önéletrajzát is, így a portálon regisztrált foglalkoztatók is jelezhetik Önnek a betölthető állásajánlataikat. Az alábbi linkekre kattintva a VMP aktuális állásajánlatait tekintheti meg a munkavégzés helye szerinti csoportosításban.

Salgótarján

Salgótarján és 5 km-es körzete

Salgótarján és 10 km-es körzete

Salgótarján és 15 km-es körzete

Salgótarján és 20 km-es körzete

Salgótarján és 25 km-es körzete

Balassagyarmat

Balassagyarmat és 5 km-es körzete

Balassagyarmat és 10 km-es körzete

Balassagyarmat és 15 km-es körzete

Balassagyarmat és 20 km-es körzete

Balassagyarmat és 25 km-es körzete

Pásztó

Pásztó és 5 km-es körzete

Pásztó és 10 km-es körzete

Pásztó és 15 km-es körzete

Pásztó és 20 km-es körzete

Pásztó és 25 km-es körzete

 

Szécsény

Szécsény és 5 km-es körzete

Szécsény és 10 km-es körzete

Szécsény és 15 km-es körzete

Szécsény és 20 km-es körzete

Szécsény és 25 km-es körzete

 

Bátonyterenye

Bátonyterenye és 5 km-es körzete

Bátonyterenye és 10 km-es körzete

Bátonyterenye és 15 km-es körzete

Bátonyterenye és 20 km-es körzete

Bátonyterenye és 25 km-es körzete

 

Rétság

Rétság és 5 km-es körzete

Rétság és 10 km-es körzete

Rétság és 15 km-es körzete

Rétság és 20 km-es körzete

Rétság és 25 km-es körzete

  • EURES: Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat portálján tájékozódhat az Unióban betölthető állásajánlatokról, részt vehet Online Állásbörzén, toborzási eseményeken.

  • Állásbörzék járásonként általában évente két alkalommal, regisztrált és nem regisztrált álláskeresők részére: a létszámfelvételt tervező munkáltatók állásajánlataikkal jelennek meg, ezért önéletrajzzal érdemes kilátogatni, akár több járási börzére is.

  • Toborzás keretében ismertetjük a munkáltatók meghirdetett állásajánlatait, ahol a cég képviselőjével is egyeztethetnek a munkavállalás feltételeiről.

  • A foglalkoztatók munkaerőigényeinek megfelelő álláskeresőknek közvetítést végzünk. Jellemzően a foglalkoztató telephelyén kell jelentkezni a közvetítőlappal az egyeztetés érdekében.

Európai uniós forrásból megvalósuló projektek ismeretői: kormanyhivatalok.hu

Virtuális Munkaerőpiaci Portál: https://vmp.munka.hu/

Karrierportál: https://www.karrierm.hu/

Közszolgálati állásportál: https://kozszolgallas.ksz.gov.hu/

Profession állásportál: www.profession.hu

Állásportál a Startlapon: www.karrier.lap.hu

A lap alján található KAPCSOLÓDÓ TARTALMAKból letölthető dokumentum tartalmazza a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által biztosított szolgáltatások, ellátási formák, támogatások általános ismertetését, valamint a nyilvántartásba vétel formáit és menetét.



TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak

    Image Description

    a

    Nógrád Vármegyei Tájékoztató Inaktívak és létszámleépítéssel Veszélyeztetettek részére
    Bővebben
    Image Description

    a

    Pályatanácsadás
    Bővebben
    Image Description

    a

    Munkapszichológiai tanácsadás
    Bővebben